Оптималната видимост през предното и задното стъкло на автомобила е сред най-важните фактори за безопасно каране по пътищата. Моментите, в които най-отчетливо разбираме този факт в България са най-вече през есенно-зимния период. Мъгли, дъждове, сняг, запотяване на стъклата, натрупване на мръсотия и прахови частици водят до намалена видимост е предпоставки за евентуални инциденти.

Нямаме силите да променим атмосферните условия, но това, което зависи от нас и можем да направим, е да подготвим автомобила си за зимата, като по този начин по-лесно можем да се справим с лошите условия и намалената видимост. В настоящата статия ще разгледаме именно начините за справяне с видимостта и как по-конкретно да изберем подходяща течност за чистачки. Оказва се, че всъщност не е толкова просто да закупим добра течност за чистачките и трябва да се запознаем с нейния състав и различните видове за да направим най-вече правилен избор на зимна течност за чистачки, който да ни свърши добра работа през студените месеци от годината.

Видове течности за чистачки

Разделението на различните течности е сравнително семпло – на сезони. На пазара можете да намерите лятна течност за чистачки, зимна течност за чистачки и дори всесезонна. Различията идват в техния състав и това как те се справят с почистването на различните видове замърсявания, които могат да се натрупат по стъклата на колата.

Лятна течност за чистачки

Характерно за летните течности е по-високата концентрация на разтворители и липсата на алкохол. От името идва да се разбере, че този препарат е хубаво да се използва през топлите месеци от годината и по-конкретно, когато температурите не падат под 0 градуса по целзий. При летните течности се забелязва и по-добро почистване на стъклото от прах, насекоми и други замърсявания. Добавянето на парфюми също е характерно, като след пръскане, техният аромат се усеща и в купето.

зимна течност за чистачки

Зимна течност за чистачки концентрат и готова за използване

При покупка на течност, която ще използвате през зимата е хубаво да знаете, че тя се продава под формата на концентрат и готова за използване. Покупката на концентрат е добро решение за вашия джоб, като със закупеното количество можете да направите по-голям краен продукт за използване с добавянето на вода. Често получаваме въпроси свързани с разреждането – “на колко градуса трябва да е зимната течност за чистачки” – нашият съвет е да се стремите да получите съотношение, което отговаря поне на -10°С или -20°С. Ако нямате намерение да отделяте време за разреждане, то готовата за използване течност е по-практично и бързо решение

Зимна течност за чистачки състав

Зимните течности съдържат алкохол (етанол, изопропанол или етиленгликол), който намалява точката на замръзване и позволява функциониране на системата за почистване на стъклата дори при минусови температури. Някои хора дори търсят зимните течности само с фразата “имате ли течност за чистачки с етанол” – това означава, че търсят зимна течност. През лятото не е препоръчително да използвате зимната течност. Високата концентрация на алкохол и оцветители може да повреди пръскачките и да се наложи да ги промивате.

Всесезонна течност за чистачки

Това на практика е зимна течност с по-ниска концентрация, която през лятото се разрежда в определено от производителя съотношение, а през зимата не се разрежда. Това не е сред най-търсените продукти за почистване на пазара, но и такъв вид течност съществува.

Зимна течност за чистачки концентрат

Замръзнала течност за чистачки – възможно ли е?

Ако продуктът е качествен и разреден в правилното съотношение (ако е концентрат), той няма да замръзне. И все пак се случва да налеем скъпа маркова течност за чистачки, която е готова за употреба и ни гарантира безпроблемна работа дори при -45°C, но пръскалките спират да извършват своите функции – замръзнали ли са отново?

Ако сте сигурен в измерването на зимната течност (нейното разреждане) В тази ситуация най-вероятният проблем е запушването на дюзите, което не е станало от замръзване, а от натрупване на багрило (съставка, която оцветява течността). След като пръскате по стъклата по дюзите остава алкохол и вода, но те се изпаряват, за разлика от багрилото, което се наслоява и може да запуши пръскалките. Много хора си мисля, че са попаднали в ситуация в която течността се е заледила, но това понякога не е така. За да се отпушат отново, трябва да се направи промивка на системата с чист спирт.

Течност за чистачки съдържание – опасни ли са за нашето здраве?

Както уточнихме, течностите за чистачки и по-конкретно зимните разполагат в състава си алкохол, който им позволява да не замръзват при ниски температури. В някои от по-евтините продукти обаче се забелязва съдържанието на метанол, който е опасен за нашето здраве.

Ако в някои европейски държави, като Германия и Дания има регулации, които не позволяват метанолът в бутилка да е над 3%, в България някои от течностите имат съдържание от 30%. При навлизане в купето през вентилационната система, метанолът може да доведе до главоболие, повръщане, болки в очите и цялостно неразположение. Това на практика е отрова, дори под формата на изпарения.

Винаги преди покупка на зимна течност за чистачки се уверете, че тя не съдържа или има ниско съдържание на метанол, дори ако трябва да закупите малко по-скъп продукт.

Зимна течност за чистачки Hepu

Зимна течност за чистачки мнения – водещи течности на пазара

Sonax

Sonax е немски производител на автомобилна козметика и химия за почистване. Зимните им течности за чистачки са от най-висок клас, почистват стъклата на автомобила и осигурява безупречна видимост и сигурност през зимата. Бързо премахват мазни петна, сажди, сол и други замърсявания, характерни за зимата. Предотвратяват вледеняване на дюзите и замръзване на водата в резервоара. Не увреждат боята, хрома, гумата и пластмасата, не причинява корозия. Глицеринът, който се съдържа в течностите им, поддържа перата на стъклочистачките гъвкави.

Не предизвикват пукнатини от вътрешни напрежения на стъклата и фаровете. Предлагат се в приятни различни аромати. Осигуряват защита от замръзване до температури от -30°С при разреждане в съотношение 2:1 (концентрат : вода), до – 20°С при разреждане в съотношение 1:1 и до -10°С при разреждане в съотношение 1:2 (концентрат : вода).

Hepu

Хепу също е немски производител, който се слави с висококачествени течности за чистачки и антифризи. Подобно на продуктите на Sonax, течностите на Hepu също почистват стъклата на автомобила и бързо премахват наслоена мръсотия, петна, сажди, сол и други замърсявания. Замръзването на пръскалките на практика не е възможно, като ако закупите концентрат, трябва единствено правилно да го разредите.

Свържете се с нас

Политика за поверителност*

2 + 6 =