Цена
РАЗФАСОВКА
 • 1L
 • 3L
 • 4L
 • 5L
 • 25ml
 • 50ml
 • 900ml
ВИД ТЕЧНОСТ
 • ЗИМНА
 • ЛЯТНА
Производители
 • BARDAHL
 • BMW
 • ELIT
 • GOWELL
 • GRANVILLE
 • HEPU
 • MAGNUM
 • SONAX
 • VAICO
 • WYNN`S

БЛОГ Какво ново

Какво хидравлично масло да изберем за кормилна уредба?

Какво е хидравлично мало и какъв вид течност трябва да се налива в системата отговаряща за правилната работа на волана? Накратко, това е техническа течност, които свойствата се определят на базата на ...

Цялата статия
Какъв акумулатор да изберем за колата и може ли да е втора ръка?

Дори не толкова добре запознатите с устройството на автомобила и частите му, знаят предназначението на акумулатора (батерията)....

Цялата статия

Течност за чистачки

Течност за чистачки е смес от денатуриран етилов алкохол и специални миещи вещества (емулгатори), смазочни компоненти, оцветители и ароматизатори.

Зимна течност за чистачки, както и лятната са важен компонент за вашето безпроблемно шофиране Не подценяваите ролята на течността за чистачки. За да бъде по-лесно и удобно шофирането е важно тя да оговаря на някои изискванияКачесвена течност за чистачки трябва безпроб...

лемно да почиства стъклата, а в някои случаи и фаровете от мръсотия, прах, насекоми и др. Освен това тя не трябва да поврежда системата за работа на автомобилните чистачки, пластмасовите и гумени детайли наавтомобила, а също и боята на купето. И най-важното да не замръзва при ниски температури.

Видове течност за чистачки

Основното деление на течността за чистачки е на лятна течност за чистачки и зимна течност за чистачки. При лятната течност за чистачки, спирта е в по-малки количества. Поради по-ниските температури на работа зимната течност за чистачки е с по-голямо съдържание на спирт, за да не замръзне.

Течност за чистачки състав

Всички течности за чистачки са направени на базата на разтворители и повърхностно активни вещества (ПАВ). Към тях се прибавят различни добавки като наутрализатори, инхибитори, ароматизатори и други. Спиртът в течността за чистачки може да бъде етилов спирт, изопропилов спирт, метанол и пропилен гликол. Той почиства добре стъклата на автомобила и разтваря различни мазни отлагания, които водата не може и не позволява на течността да замръзне при ниски температури в казанчето. Повърхностно активните вещества почистват следите от разтворителя и почистват замърсяванията, които разтворителите не са успели.

Тук трябва да отбележим, че метанолът и изопропиловият спирт са отровни вещества, както при поглъщане, така и при вдишване. Затова в някои страни използването на метанол в течността за чистачки е забранена. Друг недостатък на спиртовете е силният неприятен аромат, скоето съвременните производители все по-добре се справят.

Много от шофьорите през лятото използват вода за чистачките. Това съвсем не е за препоръчване. Първо защото водата не мие така добре както течността и второ течността за чистачки смазва хидравличната помпичка на чистачките и я предпазва от износване. Освен товапри твърда вода се получават отлагания от варовик, които могат за запушат дюзите и да повредят помпата. Ако все пак сте сипали вода добре е да долеете добавка за течност за чистачки, която ще  мазва и почиства.

Добре е също така да проверявате нивото на течността за чистачки в казанчето - тя трябва да е в нормите, за да работи добре системата.

При някои по-нови автомобили недостатъчното количество течност за чистачки дава грешка на компютъра. Също така при наличие на утайка в казанчетотечността за чистачки трябва да се смени.

С течение на времето свойствата на спирачната течност се влошават и е добре преди зимата да измерите точката на замръзване, за да не се окажете неприятно изненадани при първите ниски температури.

На пазара се предлага течност за чистачки готова за употреба, концентрат и добавка.

На концентрата е указана пропорцията на разреждане с вода и това е добре да се спази точно. Когато е по-разредена от предписаното т

течността няма да почиства добре и ще замръзва при по-висока температура. Обратното също не е добре - при по-голяма концентрация е възможно течността за чистачки да разяжда гумените и пласмасови детайли.

Освен това има течност за чистачки зимна, лятна и всесезонна. Всесезонната е концентрат, който се разрежда в различни съотношения за зимата и лятото.

MEGATABS 8бр.

Арт. N 770
13
.90 лв.
Оценете продуктите от категория "Течност за чистачки"

Оценка 3.15 от 13 отзива

Предлагаме безплатна експресна доставка за поръчки над 99 лв. с куриерска компания ЕКОНТ или СПИДИ до всички градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Добрич, Видин, Монтана, Кърджали, Хасково, Димитровград, Ловеч, Смолян, Шумен, Сливен, Разград, Плевен, Силистра, Търговище, Кюстендил, Габрово, Враца, Русе, Пазарджик, Ямбол, Перник, Гоце Делчев, Елхово, Асеновград, Сандански, Лом, Силистра, Троян, Карнобат и други. Доставяме също така и до най-малките населени места. За продукти със специфична доставка, моля прочетете условията тук.

Безплатна доставка

Безплатна доставка над 99 лв.

Защо да изберете нас?

Защо ние

Доставка до всяка точка на България с куриери:

Защо да изберете нас?

Защо ние

Официална гаранция за всички стоки

Гаранция за връщане: 14 дни

Бърза доставка до офис или врата