БЛОГ Какво ново

Какво хидравлично масло да изберем за кормилна уредба?

Какво е хидравлично мало и какъв вид течност трябва да се налива в системата отговаряща за правилната работа на волана? Накратко, това е техническа течност, които свойствата се определят на базата на ...

Цялата статия
Какъв акумулатор да изберем за колата и може ли да е втора ръка?

Дори не толкова добре запознатите с устройството на автомобила и частите му, знаят предназначението на акумулатора (батерията)....

Цялата статия

Греси

Грес - служи за смазване на всякакви триещи се автомобилни и  машинни части. Гресите представляват полутвърдо вещество съставено от синтетични или нефтени масла,сгъстители и  други присадки. Основните групи се делят на литиева грес, калциева грес и молибденова грес.Универсални  греси няма – всяка една е произведена по различен стандарт, които трябва да отговаря на различни индустриални показатели, има различни добав...

ки, цвят и вискозитет, и е предназчена за конкретна работа. Обикновено гресите се състоят от 80% смазочно масло, около 5% до 10% сгъстител и около 10% до 15% добавки. За сгъстител при най-разпространените греси се използва сапун на базата на лек или алкален метал, най-вече Калций, Натрий и Литий. Сгъстителят образува пореста субстанция, която обхваща маслените капки и в процеса на триене компресирането на греста подава маслото към триещите се повърхности и така то изпълнява смазочните си функции. Освен смазване, греста играе важна роля за защита от корозия, което се постига главно чрез използваните добавки. Тези добавки могат да съдържат и сухи смазочни материали. Гресите не винаги могат да се смесват една с друга, тъй като сгъстителите може да са несъвместими. Чрез избора на съответните масла, сгъстители и добавки могат да се оптимизират свойствата на гресите за най-разнообразни приложения. Например съществуват греси за използване при високи и ниски температури, за вакуум и високи налягания, водоустойчиви, устойчиви към външните климатични условия, такива с висока проникваща или задържаща способност, а също и годни за използване в хранителната индустрия. Едно от най-важните неща е да се използват качествени  греси, препоръчани от производителя на съответната машина или двигател и да се спазват препоръките на производителя на съответната грес. Критерии за избор на подходяща грес Съществуват няколко основни характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на подходяща грес, в зависимост от специфичните нужди. Сред тях са: - Тип на сгъстителя – съществуват различни типове сгъстители, подходящи за специфични приложения; - Вискозитет на маслото – вискозитетът на използваното в гресите масло варира, в зависимост от приложението; - Условия за работа и приложение – конкретното натоварване, високите температури и влажността оказват съществено влияние върху избора на грес; - NLGI клас (пенетрация/гъстота) – индикира каква е гъстотата на греста и каква е пенетрацията й. Варира от 000 – течно състояние, до 6 - почти твърдо състояние.

 

 

 

Графитна грес
Графитна грес

Графитната грес е подходяща за смазване на груби, тежко натоварени механизми - зъбни предваки, резбови съединения, ресори и ходови винтове. Температурният диапазон на приложение на графитната грес е от -20°С до +60°С.

Литиева грес
Литиева грес

Предназначена е за смазване и уплътняване на умерено натоварени лагери, използвани в индустриални, транспортни и селскостопански съоръжения и техника. Температурният диапазон на приложение е от -30ОС до +130ОС.

Калциева грес
Калциева грес

Предназначена е за смазване на тежконатоварени механизми, като открити зъбни предавки, резбови съединения, верижни предавки и други в условията на висока влажност и замърсена среда. Температурният диапазон на приложение е от -20ОС до +60ОС.

Молибденова грес
Молибденова грес

Предназначена за смазване на търкалящи и плъзгащи лагери, кърета, ресори, верижни и зъбни предавки подложени на високи и ударни натоварвания, замърсявания и бързо износване. Работоспособна при висока влажност и температура от – 40С до 120С.

Оценете продуктите от категория "Греси"

Оценка 4.44 от 9 отзива

Безплатна доставка

Безплатна доставка над 99 лв.

Защо да изберете нас?

Защо ние

Доставка до всяка точка на България с куриери:

Защо да изберете нас?

Защо ние

Официална гаранция за всички стоки

Гаранция за връщане: 14 дни

Бърза доставка до офис или врата