Акумулаторите са важна част за всеки един автомобил на пътя. На практика цялата електрическа система – от запалването на колата, до поддържането на различни екстри, които осигуряват по-голям комфорт при каране. Точно поради тази причина трябва да сме наясно с това кога една батерия е за подмяна и как можем да предпазим акумулатора и да удължим неговия живот.

Среден живот на акумулатора

Животът на автомобилните акумулатори зависи от много фактори. Средна стойност все пак може да се даде – между 2 и 5 години живот, но трябва да се имат предвид някои особености. Запаленият автомобилен двигател отделя много топлина, която в комбинация с високи температури на въздуха може да доведе до намаляване на живота на батерията.

Точно поради тази причина средният живот на автомобилните акумулатори, които се използват в страни с по-топъл климат е по-кратък. Изчисляването на живота на батерията зависи до голяма степен от климата в който ще използвате автомобила.

Независимо от страната в която карате вашия автомобил обаче, честата поддръжка може значително да увеличи живота на батерията. Ето някои полезни съвети, които могат да ви помогнат да удължите живота на батерията.

Лимитирайте карането на къси разстояния

Карането на къси разстояния са вредни за батерията, защото необходимата електрическа енергия за стартирането на двигателя след това не се връща. Когато карате повече време, батерията получава заряд и тя винаги е почти напълно заредена. Когато я запалите за кратък период и това се случва често, нивото на заряд е ниско, което намалява живота на акумулатора. Ако използвате автомобила си единствено за кратки всекидневни разстояния, можете да помислите за покупка на преносимо зарядно устройство с което да допълвате електрическия заряд.

Уверете се, че акумулаторът е добре закрепен

Батерия, която не е добре захваната в гнездото предназначено за нея ще е подложена на сериозни вибрации, които потенциално могат да повредят някоя от клетките. Винаги когато отваряте капака на автомобила проверявайте и това дали акумулаторът е добре захванат, а ако редовно карате по неравни участъци правете регулярни проверки.

Спирайте всички консуматори, когато сте извън автомобила

Най-честата причина сутрин да не можем да запалим автомобила е в следствие на забравени фарове или друг консуматор през нощта. Конкретно за фаровете вече има решение под формата на автоматично включване и изключване, но ако вашият автомобил не е оборудван с подобно приспособление винаги внимателно проверявайте дали всичко е изключено заедно с двигателя. Да, батерията може да се зареди отново, но със сигурност вече няма да е в най-добрата си форма, а честото повтаряне на този сценарий ще доведе до нужда от покупка на нов акумулатор.

Внимавайте за корозия

Клемите на автомобилните акумулатори са податливи на корозия. Комбинацията от влага и променливи условия под капака на автомобила правят така, че трябва да се грижим и да предпазваме тези елементи. Почистването може да стане с четка за зъби, а вместо препарат можете да използвате сода за готвене и вода. Ако все пак държите да използвате спрей за поддръжка се насочете към подобно решение.

Не слушайте радио на изгасен двигател

Никой не харесва да стои в колата сам и в подобна ситуация винаги си пускаме музика. Ако изпаднете в подобна ситуация и трябва да използвате радиото и парното например, винаги го правете на включен двигател. По този начин не изтощавате батерията и я предпазвате от повреда.

Грижете се за автомобила

Автомобилите са комбинация от работата на много отделни елементи. Честата поддръжка и правилното ѝ съхранение ще подобрят работата на отделните части, което със сигурност оказва влияние и на електрическата система. Батерията е просто една част от цялата верига, която също може да работи по-добре ако всичко по автомобила е изправно.

Свържете се с нас

Политика за поверителност*

14 + 3 =